Collectie: Les Serrals

Bij de eerste wijn die we van Chloé Barthet en Frédéric Almazor proeven zijn we om. Het was de le Vilain Petit Grain Noir, hun blanc de noir - waar Kiki sowieso een zwak voor heeft. 

We maken snel een afspraak. Deze jeunes vignerons maakten in 2016 hun eerste wijn in Faugères, een authentiek wijnmakersdorpje op 10 minuten naar het noorden ten opzichte van waar wij wonen. De wijngaarden van Faugères zijn gelegen op de heuvels aan de voet van de bergen. Op een heldere dag zie je vanaf hier de middellandse zee schitteren. Alles in dit AOC gebied draait om balcons de schiste. Het terroir hier is schist, schist en niks anders dan schist. Leisteen dus. De appellatie is er zelfs door gedefinieerd en bestaat uit slechts zeven dorpen. Dit terroir maakt de wijnen uit dit gebied onderscheidend fris ten opzichte van naburige gebieden. Frédéric is er van overtuigd, net als wij, dat de ontwikkeling en bekendheid van dit gebied een grote vlucht gaat nemen. 

Tijdens ons bezoek aan Les Serrals was Kiki hoogzwanger. Dit schepte meteen een band want Chloé vertelde ons dat ze tijdens haar eerste zwangerschap tot de uitgerekende datum heeft doorgewerkt in de wijngaarden. Hoogzwanger stond ze de wijnstokken (allen in goblet) te snoeien. Chloé, oorspronkelijk uit Parijs en hiervoor werkzaam in de Londense wijnhandel en Frédéric heeft een achtergrond in de bouw. Niet heel raar dus dat ze misschien wel de meest indrukwekkende cave gebouwd hebben die wij hebben gezien. In het schist terroir hebben ze hun cave uitgehakt. De cave versmelt met de natuur en is vanaf een afstandje amper zichtbaar. Airco’s zijn niet nodig omdat ze onder de grond zitten, de vendange wordt gedaan met behulp van zwaartekracht, ze vangen het regenwater op en hebben het dak vol gezet met planten, kruiden, bloemen en bomen. Als ze voor de nieuwe James Bond film nog een mooie locatie nodig hebben dan moeten ze een bezoekje brengen aan Chloé en Frédéric.

Doorkijkje vanuit de cave naar het terroir van leisteen

De wijngaarden, vijf hectare, waren al biologisch toen ze ze overnamen, en ze hebben de stap doorgezet naar biodynamisch. Ze hebben ruim 50 jaar oude carignan en cinsault stokken en verder mourvèdre en syrah. Allemaal rood dus, Maar ze wilden ook graag een witte wijn maken: dat werd dus een blanc de noir! De blanc de noir le Vilain Petit Grain Noir, hun instap cuvée Sur le Zinc en klassiek Faugères Côte à Côte hebben we ingekocht. Toen we deze wijnen nog geen maand na het bottelen gingen ophalen bij ze, zagen we dat de opslag alweer leeg begon te raken. De verkoop gaat dus rap, waarop Chloé antwoordde ‘it goes too well’. 


4 producten